Tryptofaan: geef je humeur een duwtje in de rug

by on

Al knorrend uit je bed ploeteren, heel de dag door zuchten en allesbehalve zin in sociale activiteiten? Tijd om iets aan je gemoedstoestand te doen!

Het geheim achter je gelukshormoon

Het is geen geheim meer dat bijvoorbeeld magnesium en verschillende vitaminen B een rol spelen in je happiness. Maar wist je dat ook tryptofaan een belangrijke rol speelt in de productie van serotonine? Zowel je stemming, zelfvertrouwen, slaappatroon en seksuele activiteit krijgen een boost door het stofje. De wetenschappelijke kant van het verhaal: deze neurotransmitter (serotonine) kan zelf niet door de bloed-hersenbarrière dringen. We kunnen ons serotonineniveau dus enkel verhogen met behulp van L-tryptofaan. Bij suppletie blijft ons eigen lichaam zelf de hoeveelheid serotonine reguleren.

1,2,3… Smile!

Opnieuw je gelukkige zelf worden? Ook enkele eenvoudige lifestyletips kunnen ervoor zorgen dat je weer de gezelligste van je vriendengroep bent.

Geef jezelf een schouderklopje

Het kan geen kwaad om jezelf af en toe een welgemeend complimentje te geven. Of het nu om een belangrijke deadline die je hebt gehaald of je nieuwe kapsel gaat! Vertel jezelf iets positiefs dat je eigenwaarde kracht kan geven.

Ik ben dankbaar voor…

Hoe meer je opschrijft waar je dankbaar voor bent, hoe sneller je ziet dat het leven eigenlijk nog zo slecht nog niet is. Tip: staar je niet blind op wat je opschrijft. ‘Mijn haar zit altijd leuk’ kan bijvoorbeeld perfect op je lijstje staan!

Trek regelmatig je sportschoenen aan

‘Runner’s high’ na het sporten is zeker geen fabeltje! Je lijf maakt voor én na je sportsessie humeur-bevorderende en stressverlagende endorfines vrij. Een korte wandeling, met de fiets naar je meeting of wat vaker de trap nemen, kunnen je bad mood al een heel stuk verhelpen.

Leg je focus juist

Is alles een beetje te veel aan het worden? Probeer de focus van je huidige stresssituatie te verleggen en je bewust te zijn van het huidige moment. Sluit je ogen en haal tien keer diep adem tot je je weer rustig voelt en aan positieve dingen kan denken.

Zet de juiste voeding op het menu

Je humeur boosten door wat je op het menu zet? Het kan! Bonen, peulvruchten, spinazie, bessen, vis en gevogelte zorgen ervoor dat je met het juiste been uit bed stapt. Dit zet je beter niet op het menu wanneer je grumpy bent: suiker, verfijnde granen of alcohol.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.